perjantaina, huhtikuuta 25, 2008

Desibeelejä

Onhan meinaan hankala suure tuo, mutta kaikki siitä pystyy kuitenkin ihan suvereenisti juttelemaan ja kertoilemaan tarkkoja lukuja milloin mistäkin mitattuna. Ikinä ei kukaan kuitenkaan osaa kertoa millä painotuksella ja mihin aikaan suhteutettuna ja jos näitä menee kysymään niin on näsäviisas ääliö.
Tossa joitain päiviä sitten oli juttua kun Munchenin kaupunginorkesteri oli kieltäytyny soittamasta joitain biisiä kun sitä soittaessa oli mitattu 97 desibeliä, kukaan ei vaan missään mediassa kertonu et millä painotuksella ja millä aikasuhteella tää mittaus oli suoritettu. Täältä voi käydä lunttaamassa eri käsitteitä ja niiden merkityksiä www.korva.net/.
Sit joka kesä törmää myös näihin hanuihin, jotka kirkkain silmin väittää mittailleensa milloin missäkin konsertissa 120-130 dB lukemia edes tietämättä millä on sen lukeman saanu aikaan. Niin ja nykyiselläänhän joissain Nokialaisissa on kans dB-mittareita sisäänrakennettuna. Ajatuksena hyvä et voi itse kukin vähän kattella minkälaisissa kuormituksissa aikaansa viettää, mutta ja tähän väliin se iso mutta valmistaja itse ohjekirjoissaan kertoo ettei mittari ole missään nimessä oikea desibelimittari vaan ainoastaan suuntaa-antava ja painotuksella millä se operoi ei ole mitään tekoa tosielämän melumittausten kanssa. Ja vielä kerran, kuten sanottu ajatuksena loistava, mutta käytännön tasolla tää tarkoittaa pahimmillaan sitä et jengi konserteissa mittailee puhelin hägärissä kiinni pitkälle toistasataa näyttäviä lukemia ja tän jälkeen kirjoittelee yleisöosastolla että siellä ja siellä oli niin paska miksaaja kun tuli näin ja näin lujaa.
Tää on hankala ja arka aihe. Kaikilla siihen on mielipide ja kaikkia se koskettaa silti vaan murto-osa keskusteluun osallistujista tietää ylipäätään mistä puhutaan.

Tämäkin ajatus mulle nyt ylipäätään tästä aiheesta kirjoittaa tuli siitä kun tossa hotellin aamiaisella kattelin seinällä semmosta melumittaria, missä on kolme eri väristä valoa. Meteli siellä aamiaisella oli sen mittarin mukaan niin luja kun sillä pystyy mittaamaan eli kaikki oli punasella. Sit on näitä mittareita, jotka katkaisee sähköt kun mennään tietyn rajan yli. Esim. M/S Rosellalla oli ainakin joskus semmonen mittari sijoitettu silleen et ei se mittari kuullu PA:ta olleskaan mut baariin sisään tulevien hahmojen keskinäiset jutut. Ei sekään kai oo kenenkään mielestä reilua et bändiltä lähtee sähköt jos yleisö taputtaa.
Tossakin esimerkissä kela on hyvä noin kuulonsuojaukselliselta kantilta, mutta toteutus ei kohtaa alkuperäistä suunnitelmaa oikeestaan nimeksikään tai siis tossa tapauksessa mitataan jotain ja jos mennään liian lujaa niin laitetaan bändi pois päältä.
Se kuulonhuolto nyt ei kuitenkaan oo niin yksinkertasta.
Kaikkihan muistaa varmaan muutaman vuoden takaisen Roskilden tragedian Pearl Jamin aikana, niissäkin kirjoituksissa kyseisestä aiheesta jossain vaiheessa syytettiin miksaajaa kun veteli liian hiljaa. Mitä helvettiä, monta vuotta ensiks keuhkotaan et tulee liian lujaa ja sit kun joku vetää hiljaa niin kaveri on murhaaja.

Onhan tää meininki kuitenkin nykyisellään jo aika hyvällä pohjalla, lähinnä sen takia et jengi (eli äänityöläiset) on yhä ammattimaisempaa ja näinollen tiedostavat myös työnsä negatiiviset vaikutukset. Omalta osaltaan tähän on vaikuttanut myös ns. "vastapuolen" asennemuutos. Ei me kuitenkaan olla toistemme vihollisia, samat tavoitteet kaikilla on kuitenki eli hyvä soundi ja järkevä äänenpaine.
Pelisäännötkin näihin hommiin on ollu jo monta vuotta kehitteillä, lakiahan ei vielä ole vaan pelkkiä suosituksia. Hyvä näin sillä ei kai ketään kiinnosta saada sakkoja jostain mihin ei voi itse välttämättä vaikuttaa.

Tämmöttii ajatuksia Tampereella.
Moro
Viltsu

keskiviikkona, huhtikuuta 23, 2008

Tikitaalia

Nyt tuli hurja vehje vastaan eli Sonyn DMX-R100 digimikseri. On aika villi vedellä tolla puhehommaa varsinkin kun käytössä on kaks erillistä äänijärjestelmää samassa salissa eli puheet tule puhejärjestelmästä ja nauhamatskut 5.1 järjestelmästä ja meitsi miksaa tolla hämmennyksellä lasin takaa mihin ei kuule itse salia vaan ollaan pelkästään monitorien varassa. Ja nää monitoritkin on auxin takana, omasta pyynnöstä tosin, että voin monitoroida puheiden ja nauhojen keskinäistä tasoa.

Kaikki perustelut miksei digimikseri kävis livehommiin kiteytyy tässä yksilössä todella mallikkaasti eli mistäs alottas.
Fadereiden kalibrointi on ihan mitä sattuu.
Nappuloissa ei minkäänlaista tuntoa, vaan heti on miljoonalla jos vähän vääntää. Pi
ä siis tuijottaa ruutua koko ajan kun tekee jotain.
Kaikki ominaisuuudet pitää erikseen kytkeä päälle, esim. eq:n eri kaistatkin pitää erikseen laittaa päälle sen lisäksi että laittaa vielä sen itse eq:n päälle.
Vain kahdeksan auxia eikä matriiseja ollenkaan.
Monitorointi toimii inputtikanavissa vain kun pitää nappulaa pohjassa.
Ei copy/paste toimintoa.
Kanavaeq:ta ei saa nollattua kun kaista kerrallaan ruuvaamalla.
Kompura todella hämmentävä, ei tunnu vaikuttavan dynamiikkaan ollenkaan vaan soundi vaan huononee.

Toudella hidas ja hankala käyttää.

Onneks lopettivat pro-audio puolen jos toi oli suunta mihin oli aikomus mennä :)

No onneks kyse on kuitenkin seminaarista missä on vaan yks puhuja kerrallaan eli kauheen sähäkästi ei tarvii toimia homma siis taittuu ihan mallikkaasti näinkin. Bonuksena viel se et ei tarvii roudata omaa mikseriä eikä kailottimia, langatonräkki vaan kiinni talon antennisplitteriin sekä mikseriin ja pampam.

Hei taas
Viltsu

lauantaina, huhtikuuta 19, 2008

Päivävuoro

Kello on nyt viis iltapäivällä Kajaanin lentokentällä ja keikka takana lonkero edessä. Himassa takasin jo seiskalta, hämmentävää. Keikka meni olosuhteisiin nähden oikeinkin mallikkaasti, olosuhteilla tarkoitan lähinnä aikataulua ja muutamaa pakkasastetta. SV-Sound toi Nexoa tonteille ja keulilla M7, mikäs siinä oli vedellessä, laitto vaan tulee niin kyllähän sieltä tuli. Akkarissa oli jotain virehätää jossain vaiheessa settiä, mut se nyt ei kai tullu kellekkään yllärinä kun tosiaan se pari astetta pakkasta ja lavan takaseinä kuiteskin täys Par-kannuja. No ei hätiä kokonaisuudessaan toteutus oli kuitenkin oikein kelpo, kiitokset vielä laitefirman miehille, Pohjois-Helsinki kiittää, kuittaa ja poistuu kotio.

Taksissa ja bussissa istuessa ja maisemia ihaillessa tuli useampikin kyltti bongattua
ja huomattua et Kajaani on oikeesti paljon kovempi mesta kun on aiemmin kelannu. Täällä on meinaan Vuoden Lentoasema vuosilta -94 ja -99, Vuoden hiihtokeskus vuodelta -97 ja Vuoden kaupunginosa mallia 2007. Ei paha olleskaan.

Moro ny ja taas tuubiin.
Viltsu

Illaksi kotiin ja tällä kertaa oikeesti

Kello on nyt 5.55 aamulla ja istun lentokentällä juomassa kahvia lähdössä Kajaaniin, edullista oli muuten, vichy ja kuppi kahvia viis ja kymmenen. Soitto olis kahden aikaan Vuokatissa ja kone takasin etelään lähtee 17.30. Kalliossa ois tarkoitus olla Kallen kanssa syömässä jo kasin aikoihin.
Tää on sitä todellista pistokeikkailua.

Heiny kun pitää mennä tuubiin istumaan.
Viltsu

perjantaina, huhtikuuta 18, 2008

Takahuonetunnelmia

Karavaani saapunut Porvooseen ja tällä hetkellä takahuoneessa odottelemassa illan konserttia, majojahan meillä ei täällä ole kun lähtään yötä myöden kotio. Mutta siis asiassa hetki taaksepäin eli alkuviikkoon.

Maanantai ja tiistai meni UKT:n varastolla viimeistelemässä varaston uudelleenjärjestelyä, hyvähän siitä tuli kun tiistaina tuli kotio Sillanpään setistä valot ja PA ja hyvinhän ne tilut sinne varastoon uppos omille paikoilleen. Ens viikolla palautuu loput siitä Sillanpään setistä eli tiskit ja kulmat ja kyllä niillekkin omat kolot on olemassa eli ei tarvii Kallen ja Karin ahistua olleskaan. Itse pidän meinaan ens maanantain vapaata, eka vapaapäivä kahteen viikkoon meinaan. Alkuvuos kun oli sen verta hiljainen niin noita duuneja tuli haalittua sit nyt näin jälkikäteen ajateltuna jopa vähän liikaakin.

Keskiviikkona piti käydä Jyväskylässä Kharmassa konsertoimassa, edellisen kerran siellä tuli käytyä joulukuussa 2005 NRJ-rundin merkeissä, mutta takaisin tähän vuoteen. Ryhmää oli hyvin ja näyttivät viihtyvän eli onnistunu reissu. Torstaina tultiin sieltä kotio ja illan päälle piti kävästä Olavin levyjulkkareissa, soittivat kokonaan uuden levyn läpi ja hyvältähän sekin kuulosti.

Tänään Porvoossa Gammelbackan Kasinolla eli tämmönen parisataa henkeä vetävä lähiöbaari
pitkällä keskustasta vähän saman tyyppinen kun Kuopion Street Bar 41. Kiinteä PA talolla millä alunperin oli tarkoitus vetää, mutta kun tultiin mestoille niin laitoin omat kuitenkin kun mun käsitys PA:sta on vähän eri. Uusia jotain EV:n aktiiveja ne oli mutta ainakin sen järjestelmän suppasosasto näytti siltä etten viitti ees yrittää ja kelasin et helpompi vetää kokonaan oma järjestelmä sen sijaan et rupeis naittaan settejä keskenään kimppaan. Ei jaksa ihminen aina. Hyvä tuli ja helppo roudaus eli ei ahista tuon oman setin roudaaminen. Yöllä tosin pitäis poistua ja mennä kotia naamalleen että sa nousta pirteenä vähän ennen viittä. Pitäis olla lentokentällä puol kuuden maissa kun kone kohti Kajaania lähtee 6.20. Vuokatissa hotelliin aamupalalle ja pariks tunniks taas kyljelleen ja kahdelta päivällä soitto ja illalla takasin stadissa seiskan maissa. Päivävuoro siis.

Sunnuntaina taas Konalaan tanssikisoihin ja maanantaina saa nukkua. Ens viikko meneekin ennen sunnuntaista tanssishowta ihan puhtaasti yritysjuhlien merkeissä.

Moro
Viltsu

sunnuntaina, huhtikuuta 13, 2008

Bissee

Keskiviikkona alkuperäisten suunnitelmien mukaisesti menin puolilta päivin Villen kanssa pakkailemaan Helsinki Beer Festival äänipokaa. Helppo pakkauslista: yksi kuorma-autollinen ääntä. Ja helppo pakkaus tarkoitti lyhkästä päivää vaikka vähän tsupattiinkin, mahtavuutta.
Torstaina mentiin rakentelemaan messuja tosin vasta kahdelta iltapäivällä kun oli sen verta trafiikkia hallissa ettei lavaa aloitettu rakentamaan ennen kuutta ja meillähän meni romuista lavalle vaan noin puolet eli ei olis ollu mitään järkeä mennä aiemmin repimään. Siinä päivällä ennen lavan rakentumista saatiin molemmat landiat pystyyn ja lähdettiin lounaalle. Ruoan jälkeen lava olikin valmis ja päästiin punttaamaan kailottimet lavalle ja päästiin virittämään. Näihin kisoihin oli sit laitettu kaks monitorimiestä hommiin eli ainakin lavapääty oli hallussa ;)
Olin itse keulilla noissa kisoissa, mukavaa vaihtelua välistä varsinkin kun ei bändeillä Ylppöä lukuunottamatta ollu omia kavereita niin pääs tekemäänkin jotain sen netissä surffailun ja kahvinjuonnin lisäks. Saman verran Villellä oli lavapäässä tekemistä eli ei menny epätasaseks työsuoritukset. Ja mikäs siinä oli vedellessä kun molemmissa päissä Midasta ja muutenkin A1-kalusto. Kelpas hyvin vieraallekkin.
Eka soundcheck oli torstai-iltana puol kympiltä Flaming Sideburns ja tämä jäikin kisojen ainoaksi oikeaksi äänenpaineiden tarkistukseksi. Loput mentiin festarimallin mukaisesti enemmän tai vähemmän lennosta. Bändeinähän tuolla oli noiden Fleimareiden lisäks Marjo Leinonen Undercover, The Valkyrians, Herra Ylppö ja Ihmiset sekä Mikko Herranen Duo. Toi duo veteli semmosella 2X3 metrisellä pikkulavalla hallin toisessa päässä missä meillä oli ihan erillinen äänijärjestelmä pystyssä.
Pari päiväähän tuolla Kaapelitehtaalla meni noiden kaljafestareiden merkeissä ja mukavaa oli.
Äärimmäisen mukavat ja lepposat kisat meinaan eli jos ens vuonna pyydetään niin viittaan varmasti jos kalenterissa vaan on tilaa.
Eilen illalla vielä vedon jälkeen tempastiin lava tyhjäks ettei Villen tarvinnu kukonlaulun aikaan olla purkamassa, itse siis en tuohon purkuun kerkiä osallistumaan kun tälläkin hetkellä pitää olla harjoituksissa illan suoraa lähetystä varten.

Moro taas
Viltsu

tiistaina, huhtikuuta 08, 2008

Päivittelyä

Aika kiirusta pitäny viime aikoina silleen puolivahingossa jopa. No hyvähän se on että töitä riittää eli en todellakaan valita. On vaan ikävää kun ei oikeen kerkiä ketään näkemäänkään kun ne harvat hetket kun ois ittellä vapaata niin kaverit on taas töissä. No kohta on kesä ja festarit niin sit näkee taas tuttuja oikeen urakalla, samoissa kisoissa käydään kaikki kuitenkin edes jossain määrin.

Mutta joo kaikenlaistahan on kerinny taas tapahtumaan viikossa
eli sen viime tiistaisen Kultsan vedon jälkeen.
Keskiviikkona oli jälleen kerran pitkästä aikaa ihan iskelmää. Forssassa tällä erää ja taistelutovereina Janne, Mäksä ja Kalle. Esiintymisareenan virkaa hoiti paikallinen Feeniks niminen urheiluhalli. Siellä ei ollu ainakaan roudausta turhaan hankaloitettu portailla tai kynnyksillä. Suoraa työntöä pihalta eikä erillistä lavaa joten ei romuja tarvinnu nostaa kun autoa pakatessa siellä auton tavaratilassa. Sinne nousevaan katsomoon tosin piti etupää viedä kantamalla. Nyssellä oltiin muuten liikenteessä, tossa vierellä vielä kuva kun ollaan parkissa tommosen toisen keltaisen pikkusportin kanssa Tukholman keskustassa.

Torstaina oli vuorossa laivaantuminen perjantaista Tukholman konserttia varten. Vapaapäivä siis laineilla, siitä taitaa olla jo useampi vuos kun on menny laivalla ilman minkäänlaisia työvelvoitteita. Eipä tarvinnu tuijotella kelloa koko aika.

Perjantaina vuorossa Stockholm Konserthus ja bussilla kun mentiin niin täysin oma kalusto, Nexot vaan VMB:n nokkaan ja rokkenroll. Liski oli tällä kertaa keulilla tuuraamassa Jannea ja hyvä meininkihän se oli tälläkin miehityksellä. Tuuraajahan mä itsekin tossa produktiossa nykyisellään olen. Ohessa kuva vielä salista, komia oli mökki ja hyvä tunnelma siellä takahuoneessa kun kattelin niitä seinillä roikkuvia kuvia, kaikki luonnollisesti omistuskirjoituksella, aika kovia seppiä on käyny tuolla vetämässä.
Poistumisen kanssa meinas tulla hoppu ja hetken aikaa kuviteltiin jo ettei taitu millään, mutta päätettiin silti yrittää ja onnistuttiin eli roudausennätys on tosi. Konsertti loppu puol kympiltä ja puolilta öin oli tarkotus olla Kapellskärissä jonottamassa yhdeltä yöllä kohti Naantalia lähtevään laivaan. Tohon Finnlinkin purkkiin siis haluttiin ettei yhteen keikkaan tarvis uhrata kolmea päivää. Mutta siis joo hetken näytti siltä ettei meillä oo mitään toivoa keritä siihen yhden lauttaan kun purku normaaliolosuhteissa ottaa sen reilu pari tuntia ja siihen päälle vielä 90 kilsaa ajoa, josta osa Tukholman keskustassa vaikkakin yöaikaan.
Roudausennätyksen jälkeen oltiin satamassa muistaakseni puol yks ja kerittiin komeesti siihen laivaan ja Naantalissa oltiin kympiltä aamulla. Seuraava vaihtoehto olis lähteny aamulla ja ollu vasta illansuussa Suomessa, eikä olis ollu varmuutta laivapaikasta.

Sunnuntaina jälleen kerran Konalassa tanssikisaa, siitä nyt ei tarvihe paljoa kertoa kun näin muutaman viikon kokemuksella se menee jo niin omalla painollaan kuin vaan on mahdollista. Setti kun on koko ajan pystyssä eli ei tarvii hikoillakkaan yhtään, aamulla sähköt päälle ja illalla pois.

Nyt on taas eilinen ja tämä ollu vapaata, sain siis kesärenkaatkin alle, kyllä nyt kelpaa taas ajella.
Huomenna hammaslääkäriin ja sieltä pakkaamaan Helsinki Beer Festivaalin äänipokaa, mikä pystyttyy torstaina.

Moro taas
Viltsu

lauantaina, huhtikuuta 05, 2008

Fotoja

Tässä näitä kuvia tosta valmistuneesta keittiöstä, kesti jonkun aikaa tämä operaatio kun ei jostain syystä tuntunu menevän kuvat perille kun tätä kautta niitä yritin omalle serverille ladata. Vaihdoin sit tän blogin eri serverille niin johan rupes hommat supattaan. Oma hommansa siinäkin kyl oli ja samalla toi ulkoasu muuttu jonnin verran. Emme anna sen kuitenkaan häiritä, kehitys kehittyy ja sitä rataa.

Juu sitten itse asiaan eli siihen keittiöön. Ekassa kuvassa ois näkyvillä liesi ja sen tuuletin, tossa näkyy myös ne kukkakuvioiset laatat. Maustehylly vielä uupuu, mutta eiköhän sekin joku päivä löydä tiensä tohon seinään.


Tää seuraava kuva antaa jo tommosen vähän yleisemmän kuvan tosta luomuksesta. Toi astianpesukonehan on edellisten omistajien jäljiltä kuten myös jääkaappi eli ihan heti ne ei ainakaan muutu rosteripintaisiksi. No kaikki aikanaan kuitenkin.




Tämmöstä
Viltsu

tiistaina, huhtikuuta 01, 2008

Ohi on

Siis keittiöremontti, eilen illalla sain viimeiset paikkamaalaukset tehtyä eli nyt se on virallisesti valmis. Fotoja tulee perästä. Itte kun tekee niin saa just sellasen kun sattuu tuleen.

Ja seuraavaksi toisiin aiheisiin.
Se UKT:n varasto rupee oleen pikkuhiljaa todella hyvässä iskussa kun saatiin eilen toimiston/huollon puolella loputkin hyllyt paikoilleen ja suurin osa lattialla levänneistä romuista hyllyyn omille paikoilleen.
Eilenhän sitä pääs meinaan sitä varastoa tekeen kun ei ollutkaan tän päiväsen pakkaus vastoin ihan alkuperäisiä tietoja. Tänään siis päästiin Kultsalle sisään vasta klo:15 RSO:n harjoitusten takia, joten sen pakkauksen kerkis hyvin tekeen aamullakin ennen lähtöä. Eikä tää nyt kalustollisesti mikään kauhean mittava keikka oo kun lavalta tulee vaan viis kanavaa infoa jos ei mitään satu. Tohon viiteen kanavaan on päälle vielä lisäks kaks kanavaa sparea jos jotain sattuu. Eli yhteensä tulee flyygelistä kaks kanavaa ja laulu siitä istuma-asennosta, kaks kanavaa aklustista kitaraa (toinen spare) ja laulu seisovasta asennosta, tässä yhteydessä myös sparelaulu.
Mull on tuolla lauteilla kaks monitoriryhmää eli flyygelin luona ja flyygelin edessä. Suht iisisti mennään ja ihan saa itse tehdä. Mutta toisaalta mikäs sen mukavampaa, tylsähän se ois vaan istua ja ihmetellä. Artistina joku nuori singer/songwriter tyyppinen Rufus niminen hahmo. Ilmeisestikin jossain bändissä joskus vetänyt, näin ainakin välispiikeistä tulkitsin.

Huomenna oiskin tarkoitus Jannen, Kallen ja Mäksän kanssa suunnata kohti Forssaa. Sieltä tullaan vielä illan päälle kotia ja torstaina hypätään laivaan kun perjantaina pitäis täräyttää Tukholmassa.

Moro taas
Viltsu