perjantaina, maaliskuuta 07, 2008

Ei apukantoa 2008

Näin se vaan menee. sillä samalla sekunnilla kun ei olla sen saman hetken myyvimmän orkan tai vaihtoehtoisesti ulkomaalaisen ryhmän kanssa liikenteessä niin sillä samalla sekunnilla kun bussin perä aukee niin ihan joka ikinen hahmo, joka on siis paikalla töissä, katoaa tai keksii muuta tekemistä ettei vaan tarttis ottaa kahvasta kiinni. Tälläkin hetkellä meidän laitteisto on melko kompakti, eli mitään ylitsepääsemätöntä suoritusta ei kaivata, tänäänkin meillä meni vaan puolitoista tuntia siitä kun bussin perä aukes siihen kun oltiin valmiita ja tämä kaikki siis ilman apukäsiä. Se duuni minkä noi apuhandut joutuu kotimaisissa ympyröissä tekeen on oikeesti aika pieni, mutta se säästää kiertueryhmään kuuluvilta hahmoilta kuitenkin lukuisia tunteja viikossa, mikä taas suoraan korreloi kavereiden henkiseen tilaan eli vitutuksen määrään ja siitä edelleen poppareiden viihtyvyyteen. Eli mitä vähemmän joutuu työntämään laatikkoa, sitä enemmän pystyy keskittymään siihen duuniin mihin itse kukin on aluperin palkattu, tästä taas suoraaan seuraa se että popparilla on parempi meininki lavalla ja näinollen myös yleisöllä, kivempihan se on kuitenkin kattoo bändiä jolla on kivaa kun tuijottaa laumaa mököttäviä ääliöitä. Keikkapaikalta tää apukanto vaatis yleensä vaan pari puhelinsoittoa parille tutulle nuorelle kaverille (yleensä veljen/siskon/kaverin/jne. parikymppisille jälkeläisille), jotka lähtee parin ilmaisen bissen ja lippujen hinnalla puuhailemaan pariks tunniks. Työmäärä näille hahmoille on kuitenkin oikeesti vaan 2-3 tuntia per ilta ja saa olla vähän kännissäkin. Yleensä se ei onnistu silti. Mikä siinä on oikeesti niin vaikeeta ettei noita paria hahmoa pysty hoitaan. Usea keikkapaikka tässä maassa ilmottaa ihan etukäteen ettei apukantoa löydy, suurin osa tosin kertoo sen vasta siinä vaiheessa kun auton perse aukee. Ja oikeasti pykälä noista kantajista ja niiden tarpeellisuudesta lukee ihan jokaisessa sopimuksessa, "mutta kun ei meillä oo kukaan muukaan tarvinnu" on yleensä se vastaus.
Sama homma muuten pätee noihin takahuonetarjoiluihin, se kori kaljaa ei kuitenkaan maksa kellekkään niin paljoa että se kaatais minkään puljun talouden, ja oikeasti 10 ihmistä ei pääse korillisesta kaljaa siihen kuntoon etteikö homma enää taittuis, ei pääse vaikka haluis. Meininki vaan on kaikilla heti huomattavasti parempi kun joku on nähny vaivaa edes sen verran et on tuonu sen korillisen kaljaa takahuoneeseen.
Ja sit kun juomat sinne takahuoneeseen on alunperin tuotu niin niitä ei välttämättä tarvii viedä veke ainakaan sinä aikana kun ryhmä on talossa ilman että edes mainittais että nyt lähtee teidän juomat.
Ja mitä tulee taas siihen ruokailuun niin ois oikeesti ihan nasta että se ravintola, jossa ruokailu olis tarkoitus suorittaa, olis auki edes siihen asti että viimeiset pääsee sisään checkin jälkeen. Rovaniemen Tivolikin on meinaan jostain syystä vaihtanu ruokailun pois Comicosta takaisin siihen Via Maria pizzeriaan missä se ruokailu oli sillon joskus, (hyvät eväät ei siinä mitn) ainoo ongelma tässä on vaan se et puol ysiltä kun yritettiin tekniikan kanssa mennä syömään niin ei ollu enää edes siivooja tonteilla eli olivat selkeesti ennen sitä laittaneet puljun kiinni.
Nykyiselläänhän tää soittoaikahomma on menny yleisesti ottaen positiivisempaan suuntaan, mutta mikään muu taas ei ookkaan muuttunu, mikä taas omalta osaltaan hankaloittaa hommia. No siis tottakai poikkeuksia on ja myös positiivisia sellaisia.
No mutta siis kun keikat alkaa nykyään aikaisemmin niin niihin keikkamestoihin pitäis myös oikeasti päästä aikaisemmin sisään ja näinollen myös apukanto ja ruokailu pitäis järjestää aikaisemmin että kerkiää myös tekniikka syömään ennen keikkaa, kun ei me roudaritkaan sillä pelkällä kaljalla eletä.

Olihan taas tarinaa, no näin välillä. Yhteenvetona ja pienenä toivelistana paikallisille promoottoreille kuiteskin seuraavat asiat: Pari apukantajaa molempiin suuntiin, kunnon ruoka myös tekniikalle ja sopimuksessa mainitut takahuonetarjoilut bäkkärin jääkaapissa edes siihen asti kun viimeinen ryhmästä on poistunut.

Roudauksesta muuten vielä sen verta et jos mestalla on tarkkoja vaateita siitä et esim. yöllä ei saa roudata niin aamulla pitäis oikeasti olla joku paikalla avaamassa ovia siihen aikaan kun orkka haluaa roudata. Jos siis esim. on kielletty roudaamasta ennen klo: 3.30 ja yhden teknikoista ois tarkoitus ajaa aamulla kympiltä niin ei ryhmää voi kieltää myöskään roudaamasta aamu ysiltä sen takia ettei kukaan baarityöntekijöistä jaksa herätä aamulla siihen aikaan, en mäkään oikeesti herää ikinä siihen aikaan ellei mun oo oikeesti pakko. Jos on oma ajovuoro aamulla vastassa niin mä haluun oikeesti heti keikan jälkeen nukkumaan ja roudata aamulla enkä jäädä yöllä odottamaan sitä et herra ravintolapäällikkö antaa luvan työntää laatikot ulos ovesta.
Nää on oikeesti suurimmalle osalle ihmisistä pieniä asioita, mutta hahmoille joita ne koskee niin kuiteskin melko isoja juttuja.

Mutta siis joo näin nyt ja tästä maate. Öitä
Viltsu, Ihminen, Ystävä, Roudari.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Niinpä niin, tätäkin hommaa voi monesta suunnasta taas katsoa. Kuten varmaan käsität varsinkin ravitolakeikoilla niin kaikkihan on kiinni sopimuksesta mikä bändin kanssa tehdään. Eli jos sopimuksessa ei ole pyydetty kantoapua niin ei sitä välttämättä yks kaks saadakkaan. Kuten myös asia noihin bäkkäri tavaroihin. Elis jos on sopparissa mitä siellä halutaa niin nehän sinne saadaan.

Ja eikös ois itse hyvä kyselläkkin ruokailu asioista. Jos on esimerkiksi ulkopuolinen ravintola jossa ruokailu on niin tuskinpa sitä voidaan pitää auki ylimääräistä tuntia sen takia että pari ihmistä saa syödyksi. Nämäkin on varmaan sovittavissa olevia asioita kun aukaisee suunsa ja kysyy.

Viltsu kirjoitti...

Ei mulla ollu tarkoitus ketään loukata tai haukkua vaan ainoastaan tuoda esille asioita missä on puutteita tai epäkohtia joissain paikoissa. Ja nimenomaan vain joissain paikoissa. Useissa mestoissa hommat toimii helvetin hyvin ja sopimuksen mukaan ja näissä tapauksissa pyrin myös muistaa kiittää kädestä pitäen kuin myös julkisestikin. Ja mitä tohon apukantoon tulee niin kyllä ne kaikissa sopimuksissa on mainittu ainakin tälleen rockihommissa (tanssimusakuviot erikseen, niistä kun en edes tiedä) ja aika usein ne paikalta puuttuu vaikka sopimuksessa lukee että kaksi kaveria sisään ja ulosroudauksessa. Se on oikeasti kymmeniä kertoja mitä mullakin on ollu tilanne edessä että niitä hahmoja ei ole vaikka sopimus on allekirjoitettu. Tässä tosin on aina se tulkintavara, sopparissa meinaan yleensä lukee että jos on portaita tai pitkä/hankala roudaus niin kaverit tarvitaan, se hankala kun on niin eri asia monilla ihmisillä. Moni helpolta näyttävä roudaus muuttuu hankalaksi vasta siinä vaiheessa kun tavaraa on kuorma-autollinen ja isoimmat objektit on Minin kokoisia, ei siinä mitään ongelmaa yhden sähköpianon kanssa tosin oo.
Sama pätee tuohon bäkkäritarjoiluun, aina ne siellä sopimuksessa lukee, mutta valitettavan usein on tilanne keikkapaikalla se että ei just se takahuoneraideriliite ookkaan mystisesti saapunu perille ;)

"Elis jos on sopparissa mitä siellä halutaa niin nehän sinne saadaan. "
Näin kun ei vaan valitettavasti aina jokapaikassa ole asiat.


Mitä taas tohon ruokailuun tulee niin aina se itse siellä keikkapaikalla selvitetään et kuin homma hoidetaan, joka mestalla kun on eri käytäntö, joissain on eri ruokalistat, joissain on X-euroa kattosumma, joissain se tapahtuu mestalla, joissain hotellin ravintolassa jne. jne. Kyllä se ihan itse on aina kysytty.
Niin ja ei tietenkään kenenkään tarvii jäädä pitämään lafkaa auki parin roudarin takia vaan sen ruokapaikan vois alunperin keikkapaikka valita sen mukaan että kyseisen ravintelin virallisen aukioloajan puitteissa kerkiää syömään vielä soundcheckin jälkeenkin. Ja yleensä siihen soundcheckiin on varattu aikaa siihen asti kun yleisö pääsee sisään. Ja silloin kun sitä ruokailuasiaa keikkapaikalla kysellään niin olisi korrektia kertoa myös aukioloaika jos näyttää siltä että menee tiukille. Oikeasti ei me voida tietää jokaisen suomalaisen ravintolan aukioloaikoja jos ei niitä kukaan kerro. Esim. Kuopion Henkassa tänä tiistaina oli meille varattu ruokailu hotellin ravintolasta, mutta meille kerrottiin että se on vaan puol ysiin asti ja jos siihen ei kerkiä niin ruokailu on vastavuoroisesti Intro nimisessä paikassa. Ei tarvinnu kävellä ympäri kylää vaan todetakseen et eka mesta on jo menny kiinni. Oikein mallikkaasti toimittu järjestäjän taholta, kuin myös apukannon ja takahuonetarjoilun osalta, kaikki sopimuksessa mainitut asiat oli hoidettu just niinkun pitikin.

Kuten alussa sanottu ei ollut tarkoitus millään tavalla loukata ketään tai julkisesti mustamaalata vaan ainoastaan tuoda joitain epäkohtia esille, mitä välillä reissussa ilmenee.

Viltsu