perjantaina, huhtikuuta 25, 2008

Desibeelejä

Onhan meinaan hankala suure tuo, mutta kaikki siitä pystyy kuitenkin ihan suvereenisti juttelemaan ja kertoilemaan tarkkoja lukuja milloin mistäkin mitattuna. Ikinä ei kukaan kuitenkaan osaa kertoa millä painotuksella ja mihin aikaan suhteutettuna ja jos näitä menee kysymään niin on näsäviisas ääliö.
Tossa joitain päiviä sitten oli juttua kun Munchenin kaupunginorkesteri oli kieltäytyny soittamasta joitain biisiä kun sitä soittaessa oli mitattu 97 desibeliä, kukaan ei vaan missään mediassa kertonu et millä painotuksella ja millä aikasuhteella tää mittaus oli suoritettu. Täältä voi käydä lunttaamassa eri käsitteitä ja niiden merkityksiä www.korva.net/.
Sit joka kesä törmää myös näihin hanuihin, jotka kirkkain silmin väittää mittailleensa milloin missäkin konsertissa 120-130 dB lukemia edes tietämättä millä on sen lukeman saanu aikaan. Niin ja nykyiselläänhän joissain Nokialaisissa on kans dB-mittareita sisäänrakennettuna. Ajatuksena hyvä et voi itse kukin vähän kattella minkälaisissa kuormituksissa aikaansa viettää, mutta ja tähän väliin se iso mutta valmistaja itse ohjekirjoissaan kertoo ettei mittari ole missään nimessä oikea desibelimittari vaan ainoastaan suuntaa-antava ja painotuksella millä se operoi ei ole mitään tekoa tosielämän melumittausten kanssa. Ja vielä kerran, kuten sanottu ajatuksena loistava, mutta käytännön tasolla tää tarkoittaa pahimmillaan sitä et jengi konserteissa mittailee puhelin hägärissä kiinni pitkälle toistasataa näyttäviä lukemia ja tän jälkeen kirjoittelee yleisöosastolla että siellä ja siellä oli niin paska miksaaja kun tuli näin ja näin lujaa.
Tää on hankala ja arka aihe. Kaikilla siihen on mielipide ja kaikkia se koskettaa silti vaan murto-osa keskusteluun osallistujista tietää ylipäätään mistä puhutaan.

Tämäkin ajatus mulle nyt ylipäätään tästä aiheesta kirjoittaa tuli siitä kun tossa hotellin aamiaisella kattelin seinällä semmosta melumittaria, missä on kolme eri väristä valoa. Meteli siellä aamiaisella oli sen mittarin mukaan niin luja kun sillä pystyy mittaamaan eli kaikki oli punasella. Sit on näitä mittareita, jotka katkaisee sähköt kun mennään tietyn rajan yli. Esim. M/S Rosellalla oli ainakin joskus semmonen mittari sijoitettu silleen et ei se mittari kuullu PA:ta olleskaan mut baariin sisään tulevien hahmojen keskinäiset jutut. Ei sekään kai oo kenenkään mielestä reilua et bändiltä lähtee sähköt jos yleisö taputtaa.
Tossakin esimerkissä kela on hyvä noin kuulonsuojaukselliselta kantilta, mutta toteutus ei kohtaa alkuperäistä suunnitelmaa oikeestaan nimeksikään tai siis tossa tapauksessa mitataan jotain ja jos mennään liian lujaa niin laitetaan bändi pois päältä.
Se kuulonhuolto nyt ei kuitenkaan oo niin yksinkertasta.
Kaikkihan muistaa varmaan muutaman vuoden takaisen Roskilden tragedian Pearl Jamin aikana, niissäkin kirjoituksissa kyseisestä aiheesta jossain vaiheessa syytettiin miksaajaa kun veteli liian hiljaa. Mitä helvettiä, monta vuotta ensiks keuhkotaan et tulee liian lujaa ja sit kun joku vetää hiljaa niin kaveri on murhaaja.

Onhan tää meininki kuitenkin nykyisellään jo aika hyvällä pohjalla, lähinnä sen takia et jengi (eli äänityöläiset) on yhä ammattimaisempaa ja näinollen tiedostavat myös työnsä negatiiviset vaikutukset. Omalta osaltaan tähän on vaikuttanut myös ns. "vastapuolen" asennemuutos. Ei me kuitenkaan olla toistemme vihollisia, samat tavoitteet kaikilla on kuitenki eli hyvä soundi ja järkevä äänenpaine.
Pelisäännötkin näihin hommiin on ollu jo monta vuotta kehitteillä, lakiahan ei vielä ole vaan pelkkiä suosituksia. Hyvä näin sillä ei kai ketään kiinnosta saada sakkoja jostain mihin ei voi itse välttämättä vaikuttaa.

Tämmöttii ajatuksia Tampereella.
Moro
Viltsu

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Ah nuo ihanat dB:t ja sen ympärillä käytävät keskustelut...

Nimenomaan toi aika mille LAEQ sitten pitäis mitata tuntuu olevan ainakin täällä Lahdessa se isoin ongelma, mitä viranomaisetkaan ei osaa kertoa / eivät ymmärä tai halua ymmärtää.

Viime kesänä vaativat festareilta 15min LAEQ arvoja! Mitä tekemistä niillä on todellisuuden kanssa? Todennäköisintä on, että mittausjakso (joka kuitenkin määrittellään viranomaisen taholta kellon tarkkuudella) osuu a) bändin vaihtoon tai b) siihen hetkeen kun jengi mylvii bändiä takaisin lavalle. Ei hyvä kumpikaan...

Koitin sitten kertoa, että YM:n suositukset esim. asuínhuoneistojen dB-arvoista on laadittu ajatuksella, että se melukuorma tulis n 8 tunnin aikana - eli eikö sitten meidänkin pitäis festareilla mitata keskiarvo samalta ajalta - tai vähintään, niin että koko illan ajalta, kun festariportit on auki?

No - en usko että tässä koskaan päästään ihan järkevään lopputulokseen, koska niin kuin sanoit, niin toi dB vaan on hieman hankalampi yksikkö ymmärtää kuin esim. litra tai euro...

Puhumattakaan sitten jos koittaa tuoda keskusteluun mukaan vielä sen aspektin, että on jonkin verran olennaista, mistä kohtaa ja miltä etäisyydeltä mittaus suoritetaan. Ens kesänä esim. meikä joutuu mittamaan dB:t 15m lavasta (Lahden Öissä) ja LAEQ raja on 93, kun taas F1 venekisa oli neuvotellut ittelleen ratkaisun, missä mittauspiste on 20m päässä lavasta ja 95 keskiarvolla... reiluako? On meinaan JONKIN verran tota eroa jo tuossa vaiheessa eturivin diggarin korvassa noilla kahdella festarilla.

Avautumista riittäis, mutta ehkä kuitenkin Wapun viettoon ny!

- riku