sunnuntaina, kesäkuuta 10, 2007

Festivaalitekniikan ABC

Sori jätkät....

Laitteet ei tullutkaan Tampereelta vaan asialla oli alihankkija.

Mutta joo. Jos järjestetään festivaali ja aiotaan hoitaa se ilta puolen tunnin vaihdoilla tyylikkäästi niin oli jätkiltä hyvä kela ottaa kaks eri kaukokaapelia matkaan kun aika tarkalleen puolet bändeistä toi oman monitoribulsan eli toinen kaapeli oli niille vieraille omian vehkeiden kanssa ja toinen sitten
niille, jotka vetää talon tiskillä.
Mutta kun tähän kahden kaapelin hommaan on lähdetty niin siinä vaiheessa kun linjachecki aloitetaan olisi hyvä jos mikit olisi kytketty siihen kaapeliin mikä on yhteydessä sillä hetkellä käytössä olevaan monitoritiskiin. Myöskin ne fyysiset monitorikaiuttimet olisi suotavaa saada omille paikoilleen ilman eri pyyntöä. Kaikki tarvittava info laitteiden sijoittelusta löytyy siitä PDF-tiedostosta mikä on sähköpostilla laitettu jo viikkoja sitten.

Seuraavaksi ollaankin jo saatu kulmat paikoilleen ja mikit oikeaan kaapeliin. Tästä kun edetään niin olisi suotavaa että kaikki kanavat olisi myös teipein indikoiduissa kanavissa varsinaisessa miksauspöydässä. Sekin on sallittua että talon henkilökunta muuttaa patchia kesken kaiken jos siitä kerrotaan ihmisille joita muutos koskee. nimim. se bassokompura oli sit överikanavassa, joten sen basson dynamiikan hallinta oli aavistuksen haastellisempaa.

Kaikki kanavat olisi myös syytä löytää tiensä niihin mikserin inputteihin. Ensimmäistä kitarakanavaa ei saatu Jannen kanssa kumpikaan missään vaiheessa. Onneks meillä kuitenkin on niitä kitarakanavia kaks ois meinaan ollu oikeesti haikeeta jos yhdestä kanavasta olis puuttunu yks.

Tänään oli monitoritiskinä kaks kappaletta Crestin X-rackejä linkissä keskenään joten kanavien kokonaismäärä ylsi 32:een. Mutta tällaisessa konfiguraatiossa olisi suotavaa että kaikki näiden tiskien ominaisuudet olisi linkitetty keskenään eikä vain puolia. Mullaha on tapana aloittaa checki
liidilaulusta ja siitä edetä kitaroiden ja bassojen kautta rumpuihin. Tässä vaiheessa eturivi on saatu jo tyytyväiseks ja jäljellä on enää rumpalin korvamonitorien ruuvaaminen. Ja itse kun hakkaan ne rummut läpi niin talon hahmon tehtäväksi jää ottaa gainit ylös niistä rumpukanavista, joista minä sitten ulkomuistista rakennan sekä eturivin rummunkuuntelun että rumpalin varsinaisen monitoroinnin. Tämä kaikki tapahtuu itse fyysisesti kuulematta varsinaisia ääniä rummuista luurien kautta. Eli tämä viimeisten rivien vuodatus tähtää siihen että olisi oikeasti ihan helvetin hyvä juttu että myös ne ryhmät, joista ajetaan rumpalin korvamonitori, olisi kytketty tiskistä toiseen. Ekat kolme biisiä meinaan meni siihen odotteluun että ne kaks mikkipiuhaa saatiin niiden tiskien välille, tämän ajan rumpali luonnollisesti oli ilman rumpujen ääntä omassa päässään.

Yleisömikkejä kytkiessä olisi hyvä muistaa laittaa ne niihin kanaviin jotka löytää ihminen ilman tarkempaa tietoa ydinfysiikasta, selvännäkemisestä, spiritismistä tai varsinaisesta järjestelmästä. Yleisömikkien tilannetta kun kysyin keikan alussa niin sanoivat että ovat kaksi viimeistä kanavaa, tarkemmin spesifioimatta oliko kyseessä tiskin vai kaapelin kaksi viimeistä kanavaa. Ilmeisestikin kaapelin koska niitä ei niistä tiskin viimeisistä löytynyt ennen kun muistaakseni kuudennessa biisissä kun Kalle ne kävi laittamassa. Kalle siis on meidän logistiikka päällikkö jolle kuuluu koko maailmasta vähiten tietää festivaalin laitetoimittajan kaluston kytkeminen.

Linjacheckin aikaan sen talon monitorihahmon tulisi olla vähintään yhtä nopea kuin orkesterin oman monitorimiksaajan. Siinä vaiheessa kun sieltä lavalta huudetaan ohjeita niin niitä ohjeita tulisi
noudattaa välittömästi ohjeen saatuaan. Kysehän ei ole kuin kuullun ymmärtämisestä. Niin siis Kalle meni sinne tiskin taakse säätämään ja ottamaan multa ohjeita. Tätä on tapahtunu aiemminkin, mutta toivottavasti vaan ei enää. Siis koska se ei todellakaan ole Kallen homma ruuvata mulle monitoreita koska siellä festivaalilla on kuitenkin semmonen kaveri kun oikeesti saa palkkaa siitä.

Niitä raidereita kun tulkitaan niin se 3X2 metrinen rumpuraiseri tarkoittaa kolme metriä leveää ja kaksi metriä syvää koroketta lyömäsoittimille. Se ei suinkaan tarkoita kaksi metriä leveää ja kaksi syvää koroketta. Tässä tapauksessa se kolmonen todellakin markkeeraa kolmosta eikä kakkosta. Myös raiderissa pyydetyt laitteet olisi kiva nähdä että olisi edes paikalle tuotu. En mä sitä kaikua huvikseen pyydä. Tai no ehkä vähän kuit
enkin vitsillä, mutta sitä te ette taas voi tietää. Heh Heh.

Sitten tämmösillä nopeilla vaihdoilla olis hyvä varata ainakin niitä mikkipiuhoja ja lavahakuja silleen et ainakin kaks orkkaa sais kerralla letkutettua niin olis siitä vaihdosta heti vähän pois kun ei tarttis eka kerätä vanhoja letkuja rullalle ja sit arpoa et mistäs näitä vielä puuttukaan.

Nyt kun on saatu toi lavapää haltuun niin siirrytään sinne salin puolelle eli tässä tapauksessa nurmikentälle. Yleensä jos laitetaan stereot pystyyn niin esiasetuksena ihmiset odottaa järjestelmän olevan joko STEREO tai MONO. Tässä tapauksessa se oli osittain stereo ja osittain mono niin noi kitaralevitykset oli kuulemma vähän hankala tehdä. No mutta toisaalta ei sitä ekaa
kitarakanavaakaan saatu eli ei sen levityksenkään kanssa ollut niin väliä.

And now for something completely different.


Oli sitten Kottaraiset kans samoilla festareilla, joten aateltiin oman esiintymisen jälkeen käydä ilahduttamassa vielä konsertoimassa olevia muusikoita taideteoksella. Taideteoshan koostui kaikista alkoholeista mitä löydettiin jätkien bussista, niistä koostettiin tommonen kollaasi siihen bussin peräpöydälle.


Eiköhän tässä ollu jo tärkeimmät.
Moro
Viltsu

P.S. Keikan jälkeen kotimatkalla soitin jo ja tilasin meille oman lavahaun kesäksi vuokralle. Eli tästä eteenpäin voidaan antaa talon jampalle viuhka käteen ja kertoa et tosta laitat numerojärjestyksessä 20 ekaa linjaa suoraan kaapeliin, inputteja meil on 21 eli sen akustisen kitaran kerkii sit vaik vedon alkupuolella sit ettiä jos ei oo hahmot kerinny kytkee sitä yhtä kanavaa. Kaikki pitäs taas tehä ite.

2 kommenttia:

Pyry kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Anonyymi kirjoitti...

älä ny viltsu, ihan kivaa oli. Miulla tosin vaihtu monitorien pätsi kesken tsekkiä, oli kuulemma sittenkin helpompi kytkeä tällä uudella tavalla.
Sidefillit olis myös ollut kivat, mut ei sit ollut. No, laitatin Maxit fileiksi ja nepä kytkettiin loogisesti monoksi. jepjep

ps. hyvin teippasit, kesti putelit pöydällä kotiin asti.

-yks monitorien kierrättäjä