sunnuntaina, huhtikuuta 22, 2007

Netti maksulliseksi

Mikä tossa internetissä ja sen käytössä on niin pirun kallista kun ei isoilla hotelliketjuilla oo varaa antaa sitä ilmaiseksi asiakkaan käyttöön. Ei periaatteessa haittais ollenkaan vaikka nostaisivat eurolla tai kahdella huoneen hintaa jos siihen hintaan siis kuuluisi netti joko langattomasti tai piuhalla.
Tossa äsken kävin kattomassa hintoja ja huomasin et tarvittaessa mä saisin himaan 24Mb linjan viidellä kympillä kuussa, siihen päälle modeemi ja langaton purkki niin sais naapuritkin surffailla. Aloitusmaksuineen ViltsuWLAN olis n. 250 euron investointi ja kuukausmaksut päälle niin ei tuo vielä mitenkään poskettomalta vaikuta. Mutta sitten kun se iso hotelli, jossa siis on toi netti jo ihan pelkästään maksuliikennettäkin varten jo olemassa, laittaa WLAN verkon pystyyn niin pitäähän sitä matkalaisilta rokottaa 7 euroa/tunti sen käytöstä. Ja se tunti lasketaan tunti eteenpäin siitä hetkestä kun sen yhteyden avaa eikä suinkaan käyttöminuuttien mukaan.
Tää on sitten sitä tietoyhteiskuntaa.
Mulla on muuten kännykän GPRS käytössä normaalisti 24/7 kympillä kuussa, ilman käyttörajoja.

Sitten kun näitä ketjujen ulkopuolella olevia hotelleja kiertää niin melko järjestään kaikista löytyy ilmaiset yhteydet jossain muodossa. Ketjuhotelleista Radissonit on mun kokemuksien mukaan ainoita, missä on ilmaiset yhteydet, tunnukset saa niissä respasta kun vaan pyytää.

Muutama vuos takaperin olin eräänkin orkan kanssa kuukauden mittaisella rundilla ja kitaristi oli käyny hakemassa ittelleen homerun tunnarit ihan kaupasta ja kuukausmaksu oli muistaakseni 50 euroa. Nämä tunnukset siis sitä varten että saivat pojat päivitettyä rundipäiväkirjaa reissusta. Mä sain kans läppärinomistajana ne tunnukset ja kuukaus mentiin reippaasti nettiradiot huutaen. Rundin jälkeen tää kitaristi soitteli sitten mulle ja varoitteli et se ei välttämättä ollutkaan mikään maailman loistavin kela ottaa niitä tunnuksia kiinteellä kuukausmaksulla. Oli tullu lasku, joka oli vähän reilut 500 euroa. Sen kuukausmaksun lisäksi oli vielä minuuttiveloitus ja tää selvis vasta siinä vaiheessa kun se lasku tuli. No olishan se varmaan etukäteen selvinny siitä sopparin pienemmällä fontilla painetusta osuudesta, mutta kun ei kukaan allekirjoitushetkellä ollu maininnu halaistua sanaa aiheesta tai edes näyttäny hinnastoa.

Helsinki kun oli kulttuuripääkaupunki niin joku hahmo ihmetteli et minkäs takia ei kaupungissa oo missään ilmaista WLANia ja sitä kait kaupungiltakin tiedusteli. Ei kuulemma riitä resurssit moiseen. Tää seppä sitten duunas ite ilmaisen verkon Espalle, missä se on vieläkin hengissä. Aloituskulut kaverilla oli jotain parin kiloeuron luokkaa ja ylläpitokulut kiinteine IP-osoitteineen on vissiin alta huntin kuussa. Kaupungilla ei tähän ollu varaa. Oulussakin on se PanOulu verkko, joka kattaa ilmeisen hyvin ainakin ydinkeskustan, ilmaiseksi tämä siis. Joka toisella ravintolalla ja kahvilallakin on nykyään ilmaiset ja avoimet WLAN verkot asiakkaidensa käyttöön mut sit esim. Hesburger velottaa näistä yhteyksistä paitsi tietysti jos omaa Hesen bonuskortin millä saa surffata ilmaiseksi vartin päivässä, jumalauta miten avokätistä. Tsiisus.

Onko noiden ketjujen hallinto niin kankeaa vai mikä mättää kun näiden asioiden muuttaminen vie näköjään vuosia. Jotenkin en jaksa uskoa että hotelleissa tai ravintoloissa nettiyhteydestä laskuttaminen ois mitenkään valtavan suuri bisnes, toimiala kun on mitä ilmeisemmin joku aivan muu. Eihän kukaan kuitenkaan mitään kotisivutilaa tai sähköpostia oo siltä hotellilta kärttämässä, ne on mulla ainakin himassa ja niistä sitä mielellään vähän maksaakin. Kyllä toi nettiyhteys rupee oleen tai pitäis olla semmonen jokamiehen oikeus varsinkin näin huipputeknologian maassa.

Tämmöttii
Viltsu

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

No niin. Kunhan nyt vaan kysyt sieltä respasta, niin koko tämän vuoden ajan on Sokos hotelleissa ollut ilmainen netti. Samaten Holiday Inneissä ja Cumuluksessakin se maksaa muistaakseni 5 e vuorokausi. Tosin puolissa käymistäni Cumuluksista sekin on tarjottu ilmaiseksi, kunhan on vähän aikaa juteltu. Scandiceissahan se tosiaan on ollut ilmaista jo pidempään.

Notta silleen.

t:santtu

Viltsu kirjoitti...

Ei oo kaikki Sokokset vissiin vielä kuullu tota.
Toi Cumulusten 5E on ainakin mun mielestä vielä laskuttamista vaikkakin on se selkeesti halvempi kun homerun, mutta kuitenkin. Ja kun en minä jaksa jostain ilmaisista neteistä lähteen vääntää, jos ei heti oo niin vedän kerpsillä.
Joo sori Scandicit on pitäny jo jonkun aikaa ilmaista nettiä.
Holiday Innit ainakin vielä jouluna halus rahaa yhteyksistä, tänä vuonna en oo viel käyny.

Anonyymi kirjoitti...

Tässä vaiheessa näin tarpeelliseksi kommentoida; sulla on hyviä juttuja, joihin on helppo vielä samaistuakin!

Meillä bändin kanssa oli matkassa pidempäänkin läppäri, mutta ei paljon maksanut vaivaa kun suurimmassa osassa keikkakaupungeista avoimet verkot olivat teillä tietämättömillä.

Jos joku on pistämässä avointa wlania, niin meitsi - kuten varmasti moni muukin - on varmasti valmis pistämään kaupunkinsa verkottamiseen muutaman euron lahjoituksen.

Jatka vaan stoorien skriivaamista. Pysyy maailma paremmin käsissä.


Rokrok,
- Tony -